Friday, January 30, 2015

JÄÄPURIKATE AEG

Maja ümber on suured pikad jääpurikad, lastele need meeldivad, samuti ka suurtele. Mida pikemad seda uhkemad, ikka tuleb tõelise talve tunne.
Homseni!


jääpurikad kaminasaali maja räästas


jääpurikad külalistemaja räästas


Thursday, January 29, 2015

REHVORMVOODI

Meil on talus igal hooajal väike näitus üleval. Jõulude ajal jõuluteemaline näitus, kevadel lihavõtteteemaline jänkunäitus, suvel on erinevad kaltsunukud, sügisel kaisukarud. Merli pakkus välja talveks suusanäituse. 
Näituse kohas oli meil minu vanaema raudvoodi, kus peal karukesed ja jänkukesed aga nüüd tuli see raudvoodi ära viia, et suuskadele ruumi teha. 
Koos Ahtiga me seda voodit tõstsime uudepooleliolevasse mjja. Kuna see voodi nii kerge pole ja mäest tuli ülesse minna, siis tegime vahepeal puhkepause. See vana rehvormvoodi tundus väga naljakas, keset paksu lund. Ahti viskas voodile pikali ja mina tõin ruttu fotoka, et pilti teha. Pipi oli ka platsis, oli näha, et ta oli veidi hämmeldunud oma peremehe tegevuse üle, aga rõõmus oli ta ikka. Veidike pühkimist ja pesemist ja esimesed haanjamehe suusad said paigale. Suuski tuleb juurde aga need tuleb kõik veel kätte saada. 
Homseni!


Ahti pikutab vanal rehvormvoodil ja Pipi rõõmustab koos temaga

Jõulunäitust enam ei ole ja vana armas vanaema rehvormvoodi jääks suusanäitusele ette ja see tuli ära viia

Voodi väljas ja esimesed suusad kohal

Vaade Vaskna turismitalule 29.01.15

Vaade Suurele Munamäele Haanja Maratoni suusarajalt 29.01.15

Wednesday, January 28, 2015

AHTI SÜNNIPÄEV

Täna sai Ahti 50 aastaseks ja nagu paljud külalised tunnustavalt ütlevad, et jõudis klubisse.
Vaatamata sellele, et tal täna oli sünnipäev, oli ta sama moodi jooksus. Sünnipäeva puhul magas ta tunnikese rohkem ja lasi ennast sünnipäevalaulu saatel üles äratada. Tavalisel hommikul on ta juba enne kuut üleval, tuli pliidi all ja uudised loetud.
Ahti uhkuseks on tema lapsed, kelle tegimistele ta alati soovib kaasa elada. Samuti olen mina tema naisena alati tunnud, et olen hoitud ja armastatud. Tema suureks hobiks on suusatamine ja igasugune aktiivne tegevus. Eriti meeldib talle koos sõber Aigariga suusatamas käia või mõni jooksuring teha.
Igapäevaselt tunneb ta rõõmu kui meie külalistel on toad soojad ja tuju hea, siis võib ajada törts spordijuttu ja mõnikord saunaski meestega asju arutada. Vot selline mees on meie talu parim ja tähtsaim mees Ahti.
Homseni!


Ahti täna hommikul

Ahti koos koeraga

Lilled perelt

Hommik

Rajatraktor sõitis kaks korda maratoniraja sisse

Vaade Vaskna turismitalule 28.01.15

Vaade Suurele Munamäele 28.01.15

Tuesday, January 27, 2015

KITSEJUUST ON MEIE PERE LEMMIK

Täna jõudis meile kaart jõulusoovidega kaugelt Malaisiast, mis oli eelmisel aastal jõulude ajal posti pandud. Rõõmu tõi see kaart parasjagu.
Täna oli üks asja-ajamiste päev ja kirjade kirjutamise päev. Kõigi nende tööde kõrval püüan teha ka koolitööd.
Pühapäeval käisime koos külalistega Jõeniidu kitsetalus juustu ostmas. Muidugi on väga raske ilma kitsede nägemiseta talust lahkuda. Õnneks oli Kalju õues ja näitas lahkelt kitsesid meile. Mulle tundub, et Kalju teab kõike kitsede hingeelust. Toas pakkus Ester meile kitsejuustu maitsta ja sinna juurde sooja ahjust tulnud leiba. Kõik ostsid juustu kaasa. Meie perele meeldib kitsejuust väga, sain viimasest jupikesest veel pildi ka teha. Kitsejuust erineb lehmapiimast tehtud juustust värvi poolest. Kitsejuust ja ka või on täiesti valge aga mingit erilist kitsemaitset sellel juustul küll pole, mida paljud kardavad. Kasulikke aineid aga küll. Haanjasse tulles tellige Jõeniidu talust kitsejuustu ja taluleiba telefoni teel ennem ära 7878816 Ester.
Homseni!

Peremees Kalju ja kits uudistamas

Kitsed laudas

Kitsed tulid kohe külalisi uudistama

Pärast kitsede vaatamist läksime tuppa kitsejuustu ostma

Kitsejuust on valget värvi

Vaade Vaskna turismitalule 27.01.15

Vaade Suurele Munamäele 27.01.15

Monday, January 26, 2015

HAANI MEHE SUUSA OMMA NÜÜREGA (HAANJA MEHE SUUSAD ON NÖÖRIDEGA)

Meil on plaan teha vanadest suuskadest väike suusanäitus. Vanasti oli Haanja mehel erilised laiad nööridega suusad. Need suusad olid veidi lühemad ja laiemad, kui tavalised suusad on. Suusaninades olid augud ja seal augus oli seatud üks linase nööri ots ja teises suusaninas oli teine linase nööri ots. Seda nööri pidi sai suuski juhtida, samuti ei veerenud suusk mäest alla, kui juhtus suusk jalast tulema. Samuti kui suusad jalas ei olnud, ei pidanud neid kaenla all kandma, vaid võis nagu kelku järel vedada, võib-olla oli seal peal mõni jahisaakgi.
Meil haanjamehe suuski ei ole aga meie küla mehel Andresel on sellised suusad olemas ja ta lubas meie näitusel neid eksponeerida.
Palusin Ahtil haanjamehe suusad alla panna, et mõned fotod teha. Vanasti kuulusid need suusad ühele jahimehele, siis Ahti pani selga kopranahkse vesti ja lambanahkse mütsi. Ma arvan, et tulid toredad fotod. Kes soovivad neid lähemalt näha, siis Vaskna talus on see võimalus kuni kevadeni.
Homseni!


Ahti ja haanjamehe suusad

Haanjamehe suusad on nööridega

Mäest alla

Nööridest saab juhtida


Pipi tuli ka suuski uudistama

Vaade Vaskna turismitalule 26.01.15

Vaade Suurele Munamäele 26.01.15

Sunday, January 25, 2015

KALAMEHED VASKNA JÄRVEL

Vaskna järvel on paks jää ja jää peal lumi. Tihti lähevad külamehed või kalamehed kaugemalt Vaskna peale kalale. Käisin täna kalamehi vaatamas ja uurimas kuidas kala võtab. Seda, et külameestest kalamehed nii lahked on, et kogu oma kalasaagi mulle kingivad, seda ei osanud ma oodatagi. Kuigi kõik kinnitasid, et täna pole hea võtmise päev, sain mina pannitäie maitsvaid kalasid.
Minu isa oli kalamees ja armastas väga kalal käia. Kaladega koju tulles, puhastas ta alati ise kalad ära ja pani soola ka ära. Ma ei ütleks, et ema nende kalade üle alati rõõmustas, aga ära ta need alati praadis. Kui kalu liiga palju oli, siis ta tegi praetud kaladele marinaadi peale. Päris väiksena ma nendest eriti ei hoolinud aga hiljem maitsesid need kalad mulle väga. See oli mõnus nokitsemine ja samal ajal ka suhtlemine.
Täna neid kingituid kalasid praadides, tuli see mulle kõik meelde ja ma olin õnnelik selle üle.
Tasub kalale minna ja samuti kalamehi vaatama minna.
Homseni!


Kalamehed ja koer

Kas võtab või ei võta

Vahepeal võtab

ja mõnikord tuleb leppida, et ei võta

Täna niipalju võttis, et mina sainn need kalad kingituseks. Kas pole tore!

Vaskna talu Vaskna järvelt vaadatuna

Kalad

Kalad pannil juba

Vaade Vaskna turismitalule 25.01.15

Vaade Suurele Munamäele 25.01-15

Saturday, January 24, 2015

KALLID KÜLALISED

Täna on üks väga väga armas päev, üle pikkade aastate tulid meile külla väga kallid külalised ja aastad ei tähendanud midagi, tunne oli sama nagu oleks eelmisel kuul näinud. See nädal tõi veel teisigi külalisi, kes olid meie talu külastanud kakskümmend aastat tagasi, kui me võtsime külalisi omas majas vastu. See oli väga eriline aeg, kus me oma suure perega mahtusime kõik koos külalistega. See sarnanes natuke maal vanaema juures olemisega aga head mälestused on jäänud.
Miia on Tallinnast tagasi ja jälle kogemuste võrra rikkam.
Merlil on homme tähtsad ETV Swedpanki suusasarja võistlused Pariisis (muidugi Eestimaal). Loodan väga, et tal hästi läheb.
Homseni!

Meie armsad kallid külalised


Käib kõva praadimine

Mõned kotletid on juba valmis

Poes oli nii kenasid priimulaid müüa, nüüd nad kaunistavad meie kaminasaali ja rõõmustavad külalisi

Kaminasaal

Kaminasaalkülaliste ootel

Merli, kellel homme suusavõistlus ees

Vaade Vaskna turismitalule 24.01.15

Vaade Suurele Munamäele 24.01.15