Saturday, May 31, 2014

AHTI HOOLDAS MATKARAJA MUNAMÄELE ÄRA.

Päeva lõpuks võib öelda, et üks töine päev oli. Kõige rohkem tegi tööd muidugi Ahti, kes trimmerdas matkaraja Munamäele ja ka järveäärse matkaraja ära. Eile käidi matkarajal matkamas ja mõnes kohas oli hein väga kõrgeks kasvanud, keegi küll ei kurtnud aga hea ja mõnus on matkata kui rada on ikka ees. Nüüd on MATKATEEL vähemalt meie maad läbiv lõik hooldatud. Tüdrukud läksid Võrumaa laulu- ja tantsupeole. Meil oli ka kindel soov minna, aga lihtsalt see aasta pidime vahele jätma.
Täna fotosid tegema minnes jooksis üks rebane peaaegu sülle, aga mina teda pildile ei saanud.
Taevas oli ja on ka väga ilus täna õhtul. Praegu on ilusaid toone juurde tulnud ja tumedad süngemad pilved on kuhugi ära kadunud.
Pääsukesed teevad pesasid. Huvitav oli näha kuidas kaks pääsukest kaitsesid oma kohta, et teised ei saaks sinna pesa teha. Pesakohad on hinnas.
Homme on juba juuni ja ilus suvi kohe-kohe algamas.
Kohtumiseni juunis.

Kivestmäe tõusust üles, natuke matkata ja oledki Munamäe jalamil.


Ka Pipi on jõunud tippu, mis viga tulla, Ahti on raja sisse trimmerdanud

Nüüd läheb rada mäe äärt mööda ikka Munamäe poole


Munamägi juba paistab

Taevas on täna lummav

Üks veidi sünge pilv on ainult taevast varjutama tulnud

Kuusk ja kena taevas


Sõnajalad on täismõõdus ja väga kenad

Metsmaasikad õitsevad

Nii roosa

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 31.05.14

Vaade Suurele Munamäele 31.05.14

Pääsukesed kaitsevad oma pesakohta teiste pääsukeste eest

Friday, May 30, 2014

LASTEAIA LÕPUPIDU VÄLLAMÄEL.

Hommikul jõudsin veidi kodus tööd ka teha, kitkuda, kasta ja istutada. Kurva tõdemusena pidin tunnistama, et meie armsad küülikud on mõned lilletaimed juba ära jõudnud süüa. Pidime võrgust aiakese välja otsima taimede kaitseks. Kui ma niimoodi tegin üht teist, sõitis hoovi peale üks auto ja maha tuli tore paar Austriast Viinist, kes soovisid lihtsalt matkata, teised külalised tulid Lätist, nemad olid juba enne toa broneerinud, ka nemad soovisid matkata Munamäele. Külalised vastu võetud, kiirustasime meie Haanja Rahvamajja, seal tunnustas vallavanem tublisid õpilasi ja ka vanemad olid kutsutud. Edasi läks tee lasteaia lõpupeole Vällamäele. See on Haanja lasteaia traditsioon, saata kooliminevad lapsed teele just Vällamäelt. Seal oli laulu ja tantsu ja pisut maiustamist.
Vällamäel nägime tedrekana ja pärast leidsin puu alt ilusa sulekese, mis võiks kaunistada mõnda väikest kaabut.
Täna juba kodus Munamäge pildistama minnes nägin ilusat kiili, kelle sain ka fotole.
Munamäel on täna suve alguse pidu koos bändiga ja muusikat kostus ka kaugemalegi.
Praegu on võililled õitsenud ja heinamaa on täitunud valgete õrnade seemnekeradega. Kui hakkad neid lähemalt uurima, on nad väga kenad, kõik on mõtlemises kinni kas pead kedagi või midagi ilusaks või mitte nii ilusaks.
Kui nüüd metsa matkama või niisama uitama minna, peab arvestama sääskede olemas-

Vällamäe matkaonn ja mõnus istumisplats veel ilma lasteta.

Ahti koos lasteaia sajajalgsega

Puuhobune

Lapsed ja vanemad on kohale jõudnud

Lapsed laulavad

Kummaline sarvedega puuelukas

Keegi on sulekese kaotanud

Metsaalune Vällamäel, kus jalutas tedrekana

Kuivanud puuluukere

Täna on paljudel kallitel inimestel sünnipäev. Palju õnne ja armastust Teile!

Pokud on praegu väga kenad ja rohelised

Kui puhas ja ilus värv

Võilill on ka valgena kaunis

Kiil

Kiil küljepealt

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 30.05.14

Vaade Suurele Munamäele 30.05.14
oluga. Kui tead neid ees oodata, pole oodatu nii hirmus, kui siis kui ei oska neid seal kohatagi. See on üks suve alguse tunnuseid, et sääsed on väljas, eks nad kuumade tulekuga jälle tagasi tõmbuvad.
Homseni!

Thursday, May 29, 2014

PIMEDAS PILDISTAMAS.

Täna oli toimetamisi nii palju, et Munamäe pildistama minek jäi päris pimeda peale. Matkarajal oli kõik vaikne, isegi hiirvaikne, üks lind tegi saeteritamise kriginat. Kui ma Vaskna suunas suutsin mingi uduse pildi välja võluda, siis kahjuks Munamäe pilti nii pimedas fotokas teha ei lasknud. Sellest paras õppetund, nii hilja peale pildistamist jätta ei saa. Olen veidi kurb aga homme jälle uus päev ja uus võimalus. Homseni!

Lillepotid külalistemaja ees tulid ka pimedas päris kenad

Sama võib öelda hobuseaasta hobuse kohta

Terass ööpimeduses ja tuledevalguses

Lepatriinu rännaku post


Vaskna turismitalu külalistemaja

Lilleampel 

Vaade Vaskna järvele pimedas 29.05.14

Wednesday, May 28, 2014

KAEVAMINE, ISTUTAMINE , KÄRNKONNAD JA VALGE SEEN

Tänane ilm oli ideaalne istutamiseks. Mul oli aias kurgipeenra jaoks taimed ostetud ja täna oli hea taimed mulda istutada. Tuli mõte veel natuke maad juurde kaevata, sinna tuleb kurgitaimed ja suvikõrvitsataimed veel osta. Kui ma maad kaevasin leidsin ühe kärnkonnapere-kaks suurt ja kolm pisikest kärnkonna. Nad olid nii armsad, kui fotoka tõin, siis nad nii kenad pildile ei jäänud.
Edasi istutasin petuuniaid vankrisse ja potti. Teist vankrit hakkab Ahti parandama, põhi on läbi, hetkel sinna ei saa veel midagi istutama. Ootamas on lillepeenar, nende jahedamate ilmade ajal tuleks see ka üle käia.
Pildistamise ajal Kivestmäe tõusu peal näed kuidas sõnajalad rullivad ennast üle teiste, alles natuke aega ei olnud neid olemaski. Varsti on sõnajalakoht sõnajalgu täis, nii nagu igal aastal on olnud.
Tänane uustulnuk raja ääres oli  valge tundmatu seen, mille jalal aga loori ei olnud. Valgeid seeni ma ikka natuke kardan ka, tänu valgele kärbseseenele, aga kui tal loori polnud, siis ei oska küll arvata, mis seen see on.
Homseni!

Kaevamisel leitud kärnkonn

Natukese aja pärast oli näha ka teisi pisikesi konnapoegi

Mägimänd

Kurgipeenar ja mõni lehtpeet ja suvikõrvits

Vanker sai peale petuuniate istutamist hulga rõõmsam

sama ka adrapott

Sõnajalad ilmuvad korraga muu heina seest ikka kõrgemale

Üleval heinamaal sellised pisikesed õiekesed

Valge tundmatu seen matkarajal

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 28.05.14

Vaade Suurele Munamäele 28.05.14

Tuesday, May 27, 2014

RAHVARIIDEST NUKKUDE PÜSINÄITUS VASKNA TURISMITALUS.

Kaltsunukud on päris pikka aega olnud mu lemmikud. Ma olen neid ise meisterdanud, ma kogun neid, ma ostan neid laatadelt ja reisidelt ja olen neid teinud ka külalistele müügiks. Nukke müügiks tegime koos kahe Merikesega, üks Merike tegi keha, teine Merike õmbles juuksed pähe, mina joonistasin näo ja koos teise Merikesega tegime riided selga. Need nukud ei olnud tavalised, vaid kunagi elanud inimesed meie ümbruskonnast. Merikese vanaema oli elanud 102 aasta vanuseks ja ta teadis palju põnevaid lugusid ja ammu elanud inimesi. Kui me olime nuku valmis teinud, sidusime talle käe ümber sildikese nuku nimega. Näited mõnedest nimedest- Sitasilla Atsi põllumiis, Plaksi Katri, Plaksi Ann-talupernaanõ. Kui tavaliselt ostavad inimesed poest nukutüdrukuid, siis meil läksid paremini mehed, eriti kui tal oli veel habe ees. Kõik need riided, millest me neid nukke tegime, olid vanasti käsitsi tehtud linased või villased riided, mõnel olid isegi plekid peal, mis pesuga välja ei läinud. Juuksed olid ka Ahti vanaema käsitsi tehtud linasest heidest tehtud, mida Ahti ema mulle väga õigel ajal pakkus ja veel kartulikotitäie. Materiali jagus, ideid oli aga miks see koostöö lõppes, aega jäi napiks.
Nüüd on sellest ajast ja veel varasemast ajast Vaskna turismitalus väljas püsinäitus meie piirkonna rahvariides nukkudest. Väljapanek on üleval kaminasaalis ja vastavalt aastaajale ma muudan mõnesid nukke, hingedeajal on väljas mardi-ja kadrisandid, jõuluajal päkapikud, inglid ja lumehelbekesed. Praegu on lisaks rahvariidenukkudele välja pandud Härjapõlvlased, samuti vana aja riietes nukud. Külalisi nukud külmaks ei jäta. Alati nad küsivad nukkude kohta ja lastele meeldivad nad samuti.
Nukkude ümber tegi puust kastid Irves Elmar, kellele ma olen väga tänulik.
Tänasest päevast niipalju, et ilm läkski pärastlõunal jahedamaks nii nagu ilmateade oli lubanud, Vaskna järv auras kõvasti, nagu oleks seal suppi keedetud. Eks näis kuidas hommikuse ujumisega läheb? Homseni!

Vana Võromaa Rõuge kihelkond, Haanja kus me elame kuulub ka Rõuge kihelkonda. Nendel nukkudel on ka oma prototüübid. Ahti isa sugulane vokimeistri tütar abiellus orelimeistri pojaga. Heast käsitööst tollel ajal annab märku mehe käes olevad Haani mehe suusa, mis olid nööridega. Mäest alla sõites sai neid paremini juhtida ja kui pidid nad jalast võtma oli hea nööri mööda kaasa vedada nagu kelku. Kes ütles, et Haani miis es ole nupukas?

Meie naaberkihelkond Vastseliina. Seelik nuku seljas on tehtud ühel vanal seelikukudujal, samuti ka rahvariidevöö ja selle tegija oli meesterahvas. 

Hargla kihelkonnast on pärit kuulus folklorist Marju Kõivupuu.

Setomaal ei olnudki kihelkondi, seal olid nulgad. Vastseliina taga algabki Setomaa. Mulle on see alati huvi pakkunud ja ka külalised on selle kohta rohkem küsinud. Obinitsas peab Taarka köögikest Rieka ja Aare Hõrn. Väga kenad ja armsad inimesed, lähen ise sinna alati hea meelega ja soovitan Teilgi külastada.

Härjapõlvlased, kes vana jutu järgi elavad Suurel Munamäel aga see on juba hoopiski pikem lugu, mõni teine kord.

Vana aja nukud. 

Väike näitus nukkudes asub Vaskna turismitalu kaminasaalis Edgar Valteri maali all.

Et praegu on ilusate ja lõhnavate sirelite aeg, ei saanud neidki välja jätta, lõhn mõelge kindlasti juurde

Vaade Vaskna turismitalule ja auravale Vaskna järvele 27.05.14 õhtul

Vaade Suurele Munamäele 27.05.14 õhtul