Thursday, April 28, 2011

1 mail algab Võrumaal turismihooaeg

Paljud huvitavad kohad Võrumaal teevad esimesel mail uksed valla ja ootavad külastajaid avatud uste päevadele ja piletiraha ei küsigi. Igaljuhul väga tore lastega peredele ja kevade nautijatele. Meie pere oleks ka kohe minemas aga meil suur toidugrupp tulemas, kes avab meie Vaskna talu välismaa toidugruppide hooaja. Loodame,et pool peret saab minna ja huvitavatest kohtadest rõõmu tunda.
Tegelikult algab hooaeg juba 30 aprillil Rogosi mõisas(Vaskna talust 10 km lõuna poole) kostümeeritud nõidadele käib stardipauk Volbriöö aaretejahile. Erilise välimusega nõidadele on eriauhinnad, ning pärast jahti toimub Rogosi mõisa õuel üks suuur nõidade tantsutrall. Sissepääs tasuta, mis sa hing veel tahad, võta luud ja ole 30 aprillil Rogosi mõisas kohal.
1 mai hommikul kell 11 avatakse Rõuges Ööbikuorus Võrumaa turismihooaeg, kohal Võru maavanem hr. Kõiv ja Rõuge vallavanem hr.Toots. Sealt edasi matkarajale kuni väga huvitava kohani. Ööbikuoru hüdrotöökoda-muuseum avab uksed ja demonstreerib, kuidas omal ajal hoones elektrit tehti ja vee jõul metalltööpinke käivitati. Olen aastaid tagasi käinud, huvitav isegi naisterahvastele, rääkimata meestest.
Programm on tihe, sest kell 12 oodatakse juba Pokumaal. Pokukoja külastamine huvilistele tasuta. Pokumaa sõpru ja kõiki huvilisi oodatakse Pokumaa matkaradade korrastamise talgutele, mis kestavad 12-16 ja pärast pakutakse talgusuppi.
Kella ühest oodatakse jälle Liikluslinna sünnipäevapeole, kus samuti pakutakse suppi ja sünnipäevatorti ja tegemisi jätkub mitmeks tunniks. Sissepääs tasuta.
Võõrasemad lillevankris

Vaade külalistemaja terassilt Vaskna järvele

Kaduneljapäev on täna

Pokudel ilusad rohelised tutid peas
Ka Vaskna talu alustab hooaega suure välismaa toidugrupiga, kui on soov külastada Vaskna turismitalu, pane aeg juba varakult kinni, siis on kindlus suurem, et kohti veel on. Kõige kurvem on kui ei saa külalisi aidata, ka täna pidi juba kahele suvisele tööle eitavalt vastama, kuna oli juba broneeritud. Loodan, et Sinuga nii ei lähe, meie ootame Teid.

Monday, April 25, 2011

Laste mänguväljakud ja loomapargid Hollandi reisil

Mänguväljak Poolas

Mänguväljak Poolas

Mänguväljak kämpingus

Mänguväljak Keukenhofi lilleaias

Mänguväljak Keukenhofi lilleaias

Dinosaurus Poolas

Mänguväljak Hollandis

Mänguväljak Hollandis ja meie tore ja tubli reisikaaslane Liisi

mänguväljak Hollandis

Mänguväljak Amsterdamis

Osavusronimine Leedus

Krokodilli kiik Leedus

Mänguväljak Piszi linna raekoja platsil
Ma ise ei saa kuidagi ükskõikselt laste mänguväljakutest mööduda ja kui fotokas kaasas,siis teen ka klõpsu ära. Nii oli see ka Hollandi reisil, kus läbides erinevaid riike ja kohti oli näha ka erinevaid mänguväljakuid kus lastel mõnus mängida. Loomulikult vaatan ma neid ka sellepärast et meie talule mõnda head ideed saada ja sellepärast otsustasin ka sellest loo teha, et võibolla keegi leiab siit mõne hea idee. Ja kõik ikka sellepärast, et laste mänguväljakuid ei saa kunagi liiga palju ja mõtteid ja ideid võiks alati levitada, et neid tekiks juurde nagu seeni vihma ajal.
Esimene peatuspaik oli meil Leedus 19 km kaugusel Läti piirist Rauboniu toidukoht ja loomapark. Seal oli lastele palju erinevaid kiikusid, samuti oli seal väike loomapark ja vanade asjade väljapanek. Kui meie seda kohta külastasime oli väljas kõik tasuta.
Ööbisime Poolas Pisza linnas Nad Pisa hotellis, mis oli südalinnas, raekoja taga. Ka seal oli armas väike ilusa haljastusega mänguplats lastele, samuti oli selline ilus väljak natuke eemal raekoja platsi juures.
Jõudnud Hollandisse, tehti teeääres väike jalasirutamise peatus, kus oli ka armas koht lastele mängimiseks.
Kuna meil oli reisikaaslaseks väike Liisi, siis oli rõõm näha kuidas ta mänguväljakust rõõmu tundis.
Kuulsas Keukenhofi lilleaias ei olnud unustatud lapsi, ka seal oli väike väljapanek koduloomadest, ning samuti kiiged ja ronimisrededelid, isegi väike köisrautee oli.
Amsterdami linnas ühes hoovis leidsime õitsva õunapuu all platsi lastele mängimiseks ja seda kohalikud lapsed ka usinasti kasutasid.
Hollandis ööbisime Duinrelli kämpingus, mis oli hiiglasuur ja mille juurde kuulus ka veekeskus ja teemapark. Seal oli suurusele vastav mänguväljak ja tervel territooriumil olid väga ilusad konnadega prügikastid. Rohkem infot www.duinrell.nl
Tagasiteel peatusime Poolas, üpris Saksamaa piiri lähedal Moskis ja ka selle toidukoha juures oli tasuta ilus laste mänguväljak koos suurte dinosauruste kujudega. Samuti oli seal loomapark väga erinevate loomadega (ahvid, kaamel, zebra, kõiksugu linde ja muid loomi). Igaljuhul lastel seal igav ei hakka, tegevust jupiks ajaks.
Reis jooksul tekkis palju mõtteid mida Vaskna turismitalus pareminiteha, elu näitab kas kõigist ideed ka teoks saavad. Loodan,et ka Teie leiate mõne väikese ideeraasukese ja kusagil saab lastele jälle tore mängukoht juurde.

Sunday, April 24, 2011

Munalaat Suurel Munamäel.

Haanimiis ootab külastajaid puhkama

ülased juba õitsevad

öökul Munamäel

pannkoogid olid imehead

Vaade Vaskna talule ja järvele

urvautid



Kai Leete näitus Munamäe tornis

puust lill Munamäel

mängud


Munamäe torn

Munaveeretamise mäng

Näomaalingud

Puujuveliiri Olev Russi onnike

Endine tornivaht hr. Kalk

Vaade Vaskna talule ja järvele Munamäe tornist

meie jänku

pühademunad Vaskna talu moodi
Täna on Ülestõusmispüha ja Haanjas tähistati seda Suurel Munamäel munalaadaga. Ilm oli imeilus, pühadele kohane, sinililled ja ülased õitsevad täiel rinnal. Munamägi, mis veel hiljuti uppus lumme, oli kevadiselt rohekas ja lumevaba, kui välja arvata mõnda väikest lumelaigukest.
Poolel teel Munamäele ootas puust Haanimiis lõõtsaga külalisi jalgu puhkama. Puujuveliir Olev Russi onn oli ka veel sulatud aga puust karikakar onni kõrval õitses juba. Puust öökull üleval puu otsas luges külastajaid üle.
Kui meie Munamäele jõudsime oli pidu juba täies hoos. Mängiti loomade kappamismängu ja meie tüdrukud jooksid ka kohe mängust osa võtma. Nalja oli palju ja lastel rõõmu rohkesti.
Kohe üles jõudes oli tunda head pannkoogi lõhna ja juba olid jalad õige tee üles leidnud. Nagu igal aastal olid ka sellel aastal pannkoogid ja samuti moos ja kohupiimavaht imehead ja kõik külastajad said suu magusaks või soolaseks (sest oli ka soolane juustukate) ja täiesti tasuta. See on ammuilma tõde, et need tasuta asjad siin ilmas kõige paremad on. Nagu juba mainisin ilm oli hea ja enamus inimesi pööras näo päikse poole ja tundsid kohe head D vitamiini annust ja seda ka tasuta, mis sahing tahta võid.
Teiselpool torni mängiti munaveeretamise mängu, mida juhtis kohalik mees Erlend Aedmaa. Mäng on aastatega väga populaarseks muutunud ja mõni külaline võib tosina munaga koju minna.
Kui oled juba Munamäel, siis on imelik ilma tornis käimata ära minna, igaljuhul tuleb tiir ülesse ära teha. Korruste peal oli Võrumaa tantsulegendi Kai Leete elutöö näitus. Oli õnn minulgi lapsena teda tunda ja isegi tema mõnes balletitunnis käia. Hiljem kui kusagil kohtusime tundis ta alati huvi, kuidas mul läheb ja need jutuajamised olid tolles nõukogude ajas väga positiivsed ja siirad mis jäävad kogu eluks meelde, samuti nagu Kai Leete naeratus ja eriline hääl. Kui külastate Munamäe torni, heitke pilk peale ka Kai Leete näitusele ja Te saate aru kui õnnelik Võrumaa on, et meil selline imeline inimene elas.
Nii ma mõtetes tulin juba tornist alla kui vastu tuleb kunagine tornivaht hr.Kalk ja muidugi jalgsi nagu tema ajal ainuvõimalik oli. Tegin kohe juttu vanast ajast ja meenutusi oli tal palju mida mäletada. Kõige hirmuäratavam tundus talvel külmanud lipupanemise lugu, kus tuli veel kõrgemale lipumasti üles ronida. Õnneks läks kõik hästi aga tundus jube seda isegi kohapeal olles kuulata. Samuti need lumetõukamised torni kaane pealt, et ülse torni saaks minna. Tänapäeval teeb luugi lahti mehanism ja luugil on ka katus peal. Aeg on edasi läinud isegi Munamäe tornis.
Koju otsustasime jala otseteed minna, vaatasime üle Munamäe lauluväljaku ja läksime matkarajast pisut viltu alla. Tore oli ronida puude vahel ja tunnetada, et ei vajugi enam põlvili lumme, sest lund ei ole ka sügaval metsas. Vaskna talu paistes oli hea meel näha, et järv lainetab ja paadid tuleb vette lükata. Kõigepealt tuleb mune koksida, saun küdema panna ja jänestele süüa anda. Valge isane jänes on ikka väga armas ja lihavõttepühadele iseloomulik.Loodan,et ka Sinul on ilusad pühad!

Saturday, April 23, 2011

Jüripäev

Tegime eile jürituld ja ka esimene grillimine ära proovitud. Mõnus istuda lõkke ääres ja vaadata lõkketuld ja järve samaaegselt. Vaskna järv on juba peaaegu jäävaba aga natuke ikka on jääd ka kui aus olla. Pardipaarid juba kurameerivad ja üldse on kõikjal lindude rõõmsat laulu täis. Parim aeg looduses ringi uidata või niisama kuskil kükitades loodust kõrvalt jälgida. Pole tülikaid sääski ja õhk kõige puhtam aastas.
Sai juba värvitud mune (vutimunad) keedetud ja ka ise mune värvitud. Väga ilusad kollased munad saab kummeliõitest ja muidugi poest ostetud värvidega värvitud munad on väga ilusad.
Homme on Suurel Munamäel Suur Munalaat, kuhu on väga tore koos perega minna. Saab mune veeretada, värvida, koksu lüüa, samuti käsitööd osta ja niisama õues toredalt aega veeta. Meie pere igaljuhul läheb ja homme siis rohkem juttu Munamäe munalaadast.
Sinililled juba õitsevad

Jüripäev Vaskna turismitalu seinal

Hommikusöök Vaskna turismitalus

Värvitud munad

Pesa


Endatehtud pühadekaardid
 Väljas küllalt oldud, siis võiks ju mõne toreda pühade kaardi valmis meisterdada, mina mõned tegin ja nüüd kuivavad laual. Kui meeldivad, siis tee ise ka.

Thursday, April 21, 2011

Lihavõttekaunistused Hollandi reisil.

Püha Nikcolausi kirik, kus meil õnnestus Palmipuude pühal viibida
Ülestõusmispühad ukse ees, ning sellega seoses mõtlesin et jagan ideid mida ise nägin teel Hollandisse ja Hollandis. Üllatav oli mulle see, et kaunistusi oli loodetust tunduvalt vähem aga mõned armsad väljapanekud ikka leidsin.
Teel Hollandisse ja tagasi ööbisime Poolas Pisza linnas ilusas Nad Pisa hotellis, kus olid armsad toad ja väga ilus haljastus hotelli ümber. Hotell asus kesklinnas, raekoja platsi lähedal. Suures söögisaalis oli külastajate rõõmuks välja pandud väike lihavõttenurgake, mis minu arust oli väga armas. Hommikusöögilauda oli ka kaunistamas lihavõttejänku.
Sealsamas Pisza linnas leidsin ühe Lihavõtteteemalise vaateakna, eriti ilus tundus ta õhtuhämaruses bussi aknast.
Amsterdami linnas kanalite vahel jalutades leidsin ühe kaunistatud ukse ja ühe kitsekesega vaateakna, ka need tuletasid meelde, et pühad on tulemas.
Pühapäeval oli palmipuudepüha ja meil õnnestus külastada Püha Nicolausi kirikut peale jumalateenistust. Väga ilus kirik ja eriline tunne oli viibida nende oksakestega inimeste keskel. Kuna pildistamine oli kirikus sees keelatud, siis kirikust seest mälestuseks fotot ei jäänud, ainult väljastpoolt.
Zaandami vabaõhumuuseum on hästi eriline külake, kus elatakse ja näidatakse vanu töid ja maju külastajatele. Sealolevas juustukojas oli suur juustupood koos juustu degusteerimisega. Üheks eriliseks juustuks oli roheline basiilika juust, mis oli ka väga hea maitsega. Seal juustukojas oli samuti väga armas lihavõttenurgake koos ilusa väljapanekuga. See nurgake oli minu lemmik.
Muidugi oli igalpool majade ümbruses lilli istutatud nii kastidesse pottidesse kui puukingadesse ja sellest oli tunda, et kevad on täies hinguses. Samuti õitsesid kõikjal magnooliad, õunapuud, kirsid ja rododendronid.
Keukenhofi lilleaia suures lillemajas oli samuti kevadpühateemalisi kujundusi koos vana õunapuu küljes rippusid pisikesed linnupuurid ja lilled, ning see jättis väga looduslähedase mulje, mida saab ka meil kenasti kasutada ja on ka sarnaseid tehtud siin Eestis.
Kuna Eestis on ka kevad kätte jõudnud ja lapsed on üha enam ja enam õues, siis homme kirjutan reisil nähtud laste mänguväljakutest.
Lihavõttenurgake Nad Pisa hotellis Poolas

Mina lihavõttenurga juures poseerimas

Hommikusöögilaud koos lihavõttejänesega

Pühadeootel vaateaken Poolas

Kevadpühaootel vaateaken Poolas

Kevadine pärjake uksel Amsterdamis

Vaateaken kitsekesega Amsterdamis

Juustukoja lihavõttenurgake Zaandami vabaõhumuuseumis

Lihavõttenurgake Zaandamis

Magnoolia

Kevadine kompositsioon

Puu lihtsus on moes

Mõnusad pesakastid